Tuesday, April 3, 2012

Diari Sophia

*Updated*
Just for my record.

Sophia is 22 months. We decided to potty train her as early as Sarah. (sarah was diaper free at the age of 20 month. Read here )

Day 1 of potty train, Tuesday,3 April 2012.
- everything was ok waktu siang. Mak ros cakap Pia told her if nak pee. Tp ada sekali sampai dah terkepit kepit tak tahan, but sempat sampai toilet.
- tadi , pukul 7 masa nak mandi sempat tanya pia nak pi toilet tak? She said yes. Tell her to bukak seluar and bila suruh pee, tak keluar. then i noticed ada something kt kaki. bila tengok, gosh! It's a poop. hers. oh rupa rupanya dah poop kt seluar.terus teringat seluar dia kat lantai. alamak!!! tgk dah terkena kat lantai... so gross!! Banyak pulak tu...
-so maghrib tadi, telah berhempas pulas cuci lantai sebersih bersihnya, sewangi wanginya, dan cuci tuala dan seluar kaw kaw bersih.
-oleh sebab incident ini, day 1 waktu malam ini, kami pakaikan diaper.
- Sophia? Dia sengih je. siap buat suara iiiiieeeeeeeee, geli... sungguh tak sedar diri..hihi.

Day 2, Wednesday, 4 April 2012
- All day long she is ok. even bila tidur tak terkucil pun. But Mak Ros pun mention yg She tak pandai nak cakap kalau nak poo. Tetiba je, dia diam sendiri and muka merah then pandai-pandai lah kita bawak ke toilet
- Malam nya pulak, ok ja. before bedtime kami tak pakaikan diaper and she is doing good.  But still, kena remind her like every hour, then brought her to the loo.
- Tapi, nak tidur memang pakaikan diaper. Belum sanggup lagi nak bangun pagi dengan drama di subuh2 gajah.
- Target to train for diaper off at nights : This friday. Moga tak jadi monster. -_-"

To be continued...

2 comments:

LeeN said...

good job sophia.. walopon eksiden. auntie tak sure bilalah auntie nak train si fateh ni... haha.

AisYah said...

takpe, take ur time. Aku predict journey for sophia ni lebih mencabar than Sarah kut...*tarik nafas panjang2...